grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


dolomITI

Že petnajsto leto zapored se nam v Mariboru dogaja ODLIČEN in POLN "Festival Lent". In v času festivala je ravno pravi čas za plezanje v strmih stenah Dolomitov.
Pretekla dva vikenda smo se ponovno pridno vozili gor in dol po naši dravski dolini in vreme obeta, da se bodo naši letošnji vikend obiski Dolomitov kar nadaljevali.
 

Stalnica letošnjih obiskov Dolomitov je, da na poti proti njim in v noči na soboto vedno lije kot iz škafa! A sobotna jutra so potem vedno ravno primerna za kakšno naprezanje v strmih stenah. Nato se vreme med tednom velikokrat poslabša, tako da vedno držimo pesti za kolikor toliko lepe vikende.

Podaljšan vikend (23.-25.6.) sva z Lukićema preživela v okolici masiva Sella. Andrej in Marko sta prvi dan plezala v steni Meisules dla Biesces ter krepko stiskala grife v smeri Dolomieu (VIII, 250m), Tanja in Alenka pa v isti steni preplezali luštno smer Pepe (VI-, 150m).

Naslendji dan smo preživeli v ostenju Torre Brunico kjer sta Andrej in Marko preplezala lepo smer Oro e carbore (7a, 6c obl. 400m), oba prosto, NP. Tanja in Alenka pa sva v dobri veri šli plezat klasično smer Winter/Ziegelauer. Tekom dneva se je izkazalo, da je s smerjo po najini skici (prva izdaja nemškega vodnička izbor smeri za Dolomite sever) nekaj hudo narobe. Po številnih obhodih vseh mogočih polic, preplezanih kakšnih 300m (V-VI), iskanju linije v zgornjem delu, verjetno prvenstvene variante cuga nad glavno polico (VII), mi je bilo proti koncu dneva krepko jasno, da smer tam, kjer je vrisana ne more obstajati! In res ni obstajala! Smer sploh ne poteka levo od smeri Ottovolante! Kakšen šok. Tako sem sredi zrelega popoldneva le uvidela, da morava ven in sva zavili v sosednjo smer Ottovolante (7a+, 6c obl., 400m). Prišle sva ravno v vse najtežje raztežaje (Tanja vse naprej, v 7a+ 1×A0) ter bile po polnem in dolgem dnevu srečne nazaj.

Nato je sledil premik pod nam tako ljube Tri Cine, kjer smo videli da je Phantom der parkplatz še vedno isti in da je plezarija še vedno odlična. Andrej in Marko sta se z največjim veseljem zapodila v zloglasno Haizovo smer Otzi trifft Yeti (VIII+, 300m), oba prosto, NP in se iz nje vrnila z mnenjem, da je čisto dobra in nič kaj hudo grozna smer. Z Alenko pa sva si zadali lažji dan ter po Innerkoflerju (IV+, 350m) priplezali na Malo Cino. Smer je bila preplezana davnega leta 1890! Vsaka čast.

Naslednji vikend (30.6.-1.7.) se nas je kar nekaj zbralo sredi večernih neviht pod steno Tofane. Andrej in Marko sta imela tokrat popolnoma drugačne načrte. Uresničevati sta začela svojo željo, da tudi sama v stenah Dolomitov pustita kakšno sled, pričelo se je garanje oz. nastajanje nove smeri v ogromni steni Tofane di Rozes. Z Alenko sva prvi dan plezali v ostenju Lastoni di Formin, ter ves dan gledali v  meglo zavito Tofano. Preplezali sva zelo lepo smer Super tegolino (6c+, 6b+ obl. 300m), Tanja vse v vodstvu, NP. Smer je bila sprva ocenjena s 7a, nato pa v različnih skicah precej različno ocenjena. Naslednji dan pa sva v enakem ostenju, v stolpu Torrione Marcela preplezali smer Nikibi (6b+, 6a obl., 240m), obe prosto, NP in neznansko uživali.

Pol pa domov in na našega Lentlija, da nam noči ja niso predolge. Prav neverjetno se mi zdi, da smo točno leto dni nazaj v tem času že plezali v kot poper suhih stenah visoko nad Chamonixom (Grand Capucin). Letos pa je vse še kar precej zasneženo, skoraj bolj kot pozimi!


In še nekaj uporabnih informacij.

Kam neštetokrat med tednom pogledamo za vremensko napoved? Na naslednjo povezavo (ARPAV): http://www.arpa.veneto.it/home2/htm/home.asp

Kje lahko vidite kakšno je vreme dejansko? Na naslednjih spletnih kamerah: http://www.dolomiti.org/dengl/Cortina/cmet/cam3.html

In kam lahko pokukate za plezalnimi cilji? Nekaj skic, predvsem novodobnih smeri lahko najdete na: http://www.planetmountain.com/english/Rock/routes/indexd.lasso?Gruppo=&cima=&nvia=&-nothing=Search


 

Na sliki je Marko v novo nastajajoči smeri v Tofani, fotografiran tik po tem, ko je kot duh po zraku priletel iz megle... 

 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024