grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Iz zime v poletje

Minule tri vikende smo pridno drveli v Paklenico in nazaj. Zavzeto smo se podili po stenah gor in dol ter večkrat stali na vrhu Anića kuka. V naši beri so se znašle številne klasične smeri pa tudi takšne malo bolj neznane. Poletje je že zakorakalo skozi vrata, pomlad pa je nekje obtičala.
 

Le kaj bi mi brez obveznega vsakoletnega vplezavanja v stenah Paklenice?! Obilica smeri, dobra klima, navrtane in nenavrtane linije ter boleče noge in roke ob koncu dneva.

Velikonočni vikend (7. - 9.4.) smo namenili predvsem vplezavanju in hitrejšemu plezanju po lažjih, a tudi nekoliko težjih smereh in uživanju v šunki ter hrenu. Med množico smeri kot so Capitan Pelinkovac, Nostalgija, Mosoraška&Nostalgija, Klin, Johny, Jenjava, Leva Tržiška z Bridom za veliki čekić, Rajna&Albatros in Brahmova katere smo uspeli preplezati Alenka, Marko - Luka, Andrej, Luka Krajnc - Luka ml., Matevž in jaz, Tanja (v različnih navezah in v treh različnih dneh) izstopata predvsem dve smeri. In sicer Wein, Weib und Gestein (VIII-, 300m), ki poteka v delu stene Anića kuka imenovanem "Trapez". Gre za redko plezano smer, v kateri moraš spretno iskati linijo ter prehode čez plate v zgornjem delu. Ponuja precejšnje "runoute" in je po mnenju Andreja in Markota, ki sta jo preplezala zelo netipična za Paklenico. Tanja in Luka ml. pa sva opravila prosto ponovitev smeri Infinito (7a+, 350m), Tanja najtežje raztežaje v vodstvu. Na koncu dneva, ob prihajajoči krajši nevihtici sva krepko čutila zdelane tetive na petah. Andrej pa je šel z Matevžem pogledat ali bo Spider njegov letošnji projekt. In bo! 

Naslednji vikend (14. in 15.4.) smo se v Paklenici ponovno mudili Marko - Luka, Luka ml., Andrej in jaz, Tanja. Tokrat smo bili malce bolj utrujeni kot pretekli vikend. V različnih navezah smo v soboto preplezali Albatrosa, BWSC, Šubaro in Albatros&Rajna. V nedeljo pa sta se Luka in Luka ml. napotila v zelo redko plezano Frančkovo smer Lažnivka, ki poteka desno od Brahmove. Oba sta jo je preplezala prosto, izmenjaje v vodstvu, verjetno kot prva. Naj bi šlo za zanimivo smer. Andrej in Tanja pa sva plezala Nema Dinka do Dinka (7b), katero sem zmogla prosto, kot druga.

Ta zadnji vikend (21. in 22.4.) pa se nas je v Paklo napotil veseli kombi v sestavi Alenka, Marko - Luka, Lori, Luka ml., Andrej in jaz. Spet smo bili v pisanih navezah, vsak dan malce drugače. V soboto sta Luka in Lori plezala žlahtni izbor cugov v smereh Mjesečina&Vila Velebita&Amici miei. Z Alenko sva uživali v Kači. Andrej pa je imel tokrat v Spiderju za spremljevalca Luka ml..  Andreju je tokrat šlo že res dobro, z nekaj spektakularnimi padci je grizel proti vrhu, ki pa ga tokrat še ni dočakal. Na koncu dneva je imel v prstih luknje, a velik nasmešek na obrazu. Zvečer smo pekli čevapčiče, klobasice in krompirček ter se veselili v širši plezalni družbi na račun mojega praznika, ki pač pride vsako leto. V nedeljo sta nato Luka in Andrej fajtala kot vlka v spet eni izmed zelo redko ponovljenih Frančkovih smeri, Forma nova (VII). Po Andrejevem mnenju je to lahko "Astroman Paklenice", zagotovo naj offwidth in kamini v Paklenici, ki bi težko našli primerjavo celo v Yosemitih. Ocene, ki ne povedo vsega o napornosti plezanja. Lori je z Alenko plezal Funkcijo in jo uspel preplezati prosto. Jaz pa sem z Lukom ml. plezala preopremljeno Jenjavo (7a+). Luka ml. je prve tri najtežje raztežaje preplezal prosto v vodstvu, jaz pa prosto kot druga. Še en moj projektek za zlest naprej.

In to je to.

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024