grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Poročilo o SPO/SP 2007 in malo zgodovine tekmovalnega lednega plezanja

Končale so se tekme za svetovni pokal v lednem plezanju v sezoni 2006/2007. V novički boste našli letošnje rezultate in malo zgodovine tekmovalnega lednega plezanja.
 

V letošnji nenavadno topli zimi so bile organizirane tri tekmovanja v lednem plezanju, katerih seštevek je štel za svetovni pokal (SPO), hkrati pa so bila organizirana še svetovna prvenstva (SP) v kategoriji boulder, težavnost in hitrost.

Vseh treh tekem se je udeležila petčlanska slovenska reprezentanca v sestavi Tanja Grmovšek (AO APD Kozjak Maribor), Primož Hostnik (AO Tržič), Luka Krajnc (AO Celje Matica), Jernej Vukotič (AO Radovljica) in Matevž Vukotič (AO Radavljica). 

Za večino je bila to prva tekmovalna sezona, kjer so nekateri nabirali prepotrebne izkušnje za udeležbo na velikih tekmovanjih, nekateri pa so se že čisto dobro spoprijemali s svetovno konkurenco. Končni izkupiček je bil nadvse spodbuden za naslednjo leto, saj smo dosegli tri uvrstitve v finale in šest uvrstitev v polfinale. Bili smo nadvse prepoznavna reprezentanca, tako po enotnih reprezentančnih oblačilih od podjetja DuMo z znakom ter napisom (sLOVEnia ICE climbing team) kot po športnem navijanju za vse sotekmovalce.

Tanja Grmovšek je z doseženim 7. mestom na tekmi za svetovno prvenstvo Saas Feeju, v težavnosti dosegla najboljši rezultat v zgodovini slovenskega tekmovalnega lednega plezanja na SP. Dosedanjo najboljšo uvrstitev na tekmi svetovnega prvenstva je imel Aljaž Anderle iz leta 2003 (8.mesto), ko je potekalo SP v Pitztalu.


Še malo zgodovine. Proti koncu 90tih let prejšnjega stoletja so bile organizirane le posamezne tekme v lednem plezanju katerih so se zelo uspešno udeležili Janez Jeglič, Alenka Jerala, Marko Čar, Alajž Anderle, Klemen Premrl, Jasna Pečjak. Leta 2000 so prvič organizirali svetovni pokal v lednem plezanju, SPO ali IWC (pet tekem), katerega so se udeležili Anderle (skupno 5.mesto), Švab (skupno 10.mesto), Premrl (skupno 14.mesto) in dveh tekem tudi Alenka Jerala. Z letom 2000 so se tudi pojavile velike spremembe v tekmovalnem lednem plezanju; plezanje brez paščkov ter nove konstrukcije ki so ponujale zelo akrobatsko plezanje čez strehe in previse, vmes pa tudi odstavke drajtulinga. Naslednje leto, 2001 je bilo ponovno organiziran SPO (pet tekem); Anderle (skupno 8.mesto), Premrl (skupno 13.mesto). Leta 2002 je bilo za SPO organiziranih 5 tekem, udeležila sta se ga Anderle (skupno 7.mesto) in Premrl (skupno 23.mesto). Leta 2003 je imelo SPO ponovno 5 tekem; Anderle (skupno 7.mesto), Premrl (skupno 23.mesto), prvič pa je bilo organizirano tudi SP - svetovno prvenstvo, kjer je Anderle dosegel odlično 8.mesto v težavnosti. Leta 2004 in 2005 je nato svetovni pokal odpadel zaradi organizacijskih problemov. Sta pa bila organizirana dva svetovna prvenstva v Saas Feeju; SP 2004 se je udeležil le Primož Hostnik (35.mesto), SP 2005 se je ponovno udeležil le Hostnik (26.mesto). Leta 2006 so ponovno organizirali SPO (5 tekem); dveh tekem se je udeležil Hostnik, ene pa Tanja Grmovšek in Vili Guček.


Italija, Valle di Daone 2007; prva tekma SPO in SP v kategoriji bouldering  

Tekmovanje je potekalo od 19.1. do 21.1.2007 v Italiji, v mestu Daone. Na tekmi se je zaradi nenadnih visokih temperatur izvedla le tekma v težavnosti – boulder, hitrost pa je zaradi neprimernih razmer odpadla. Tekma je štela za skupen seštevek v svetovnem pokalu (SPO), hkrati pa je bila tudi svetovno prvenstvo (SP) v boulderingu. Slovenska ekipa je dosegla en ženski polfinale in en moški polfinale v kategoriji bouldering.

Razvrstitev v kategoriji bouldering za SP (in SPO) Daone 2007 je bila pri moških sledeča: 1.Markus Bendler (Austrija)  2.Simon Wandeler (Švica)   3.Herbert Klammer (Italija)  18. Luka Krajnc (Slovenija) 26.Primož Hostnik (Slovenija) 45. Matevž Vukotič (Slovenija)  58. Jernej Vukotič. In pri ženskah sledeča: 1.Jenny Lavarda (Italija)  2.Petra Muller (Švica)   3.Maria Shabalina (Rusija) ... 10.Tanja Grmovšek (Slovenija)


Švica, Saas Fee 2007; druga tekma SPO in SP v kategoriji težavnost

Tekmovanje je potekalo od 1.2. do 3.2.2007 v švicarskem mestu Saas Fee. Na tekmi se je izvedlo tekmovanje tako v težavnosti kot v hitrosti. Tekma je štela za skupen seštevek v svetovnem pokalu (SPO), hkrati pa je bila tudi svetovno prvenstvo (SP) v težavnosti. Slovenska ekipa je dosegla en ženski finale v kategoriji težavnost in en moški finale v kategoriji hitrost.

Razvrstitev v kategoriji težavnost za SP (in SPO) Saas Fee 2007 je bila pri moških sledeča: 1.Evgeny Krivosheitsev (Ukrajina) 2.Alexey Tomilov (Rusija) 3.Simon Wandeler (Švica) 37.Primož Hostnik (Slovenija)  45.Luka Krajnc (Slovenija)  57.Matevž in Jernej Vukotič (Slovenija).  In pri ženskah sledeča: 1.Jenny Lavarda (Italija)  2.Stephani Maureau (Francija) 3.Petra Muller (Švica)  7.Tanja Grmovšek (Slovenija)

Razvrstitev v kategoriji hitrost za SPO Saas Fee 2007 je bila pri moških sledeča: 1.Nikolay Primerov (Rusija)  2.Nikolay Shved (Rusija) 3.Igor Fayzullin (Rusija) 5.Matevž Vukotič (Slovenija)  23.Luka Krajnc (Slovenija) 26.Primož Hostnik (Slovenija). In pri ženskah sledeča: 1.Maria Shabalina (Rusija)  2.Maria Muravyeva (Rusija) 3.Maryam Filippova (Rusija)


Romunija, Busteni 2007; tretja tekma SPO in SP v kategoriji hitrost

Tekmovanje je potekalo od 8.2. do 11.2.2007 v romunskem mestu Busteni. Na tekmi se je izvedlo tekmovanje tako v težavnost kot v hitrosti. Tekma je štela za skupni seštevek v svetovnem pokalu (SPO) in bila hkrati svetovno prvenstvo (SP) v hitrosti. Slovenska ekipa je dosegla en ženski finale in dva moška polfinala v kategoriji težavnost in dva moška polfinala v kategoriji hitrost.

Razvrstitev v kategoriji težavnost za SPO Busteni 2007 je bila pri moških sledeča: 1.Evgeny Krivosheitsev (Ukrajina) 2.Markus Bendler (Avstrija) 3.Alexey Tomilov (Rusija) 14.Luka Krajnc (Slovenija) 17.Primož Hostnik (Slovenija) 28.Matevž Vukotič (Slovenija).  In pri ženskah sledeča: 1.Petra Muller (Švica)  2.Jenny Lavarda (Italija)  3.Stephani Maureau (Francija) 8.Tanja Grmovšek (Slovenija).

 Razvrstitev v kategoriji hitrost za SPO Busteni 2007 je bila pri moških sledeča: 1. Andrey Belkov (Rusija)  2. Alexander Mateev (Rusija) 3. Urs Odermat (Švica)  14. Luka Krajnc (Slovenija)  16. Jernej Vukotič (Slovenija). In pri ženskah sledeča: 1. Maria Shabalina (Rusija)  2. Maryam Filippova (Rusija) 3. Maria Muravyeva (Rusija)

 Razvrstitev v kategoriji hitrost za SP Busteni 2007 je bila pri moških sledeča: 1. Igor Fayzullin (Rusija)  2. Maxim Vlasov (Rusija) 3. Andrey Belkov (Rusija)  17. Jernej Vukotič (Slovenija). In pri ženskah sledeča: 1. Maria Shabalina (Rusija)  2. Maryam Filippova (Rusija) 3. Woon Seon Shin (Koreja).


Skupna razvrsitev naših reprezentantov v svetovnem pokalu (SPO 2007) v lednem plezanju je bila sledeča:

ženska kategorija težavnost skupno 7.mesto Tanja Grmovšek (117 točk)

moška kategorija težavnost  skupno 20.mesto Luka Krajnc (40 točk), skupno 29.mesto Primož Hostnik (18 točk), skupno 47.mesto Matevž Vukotič (3 točke)

moška kategorija hitrost skupno 13.mesto Matevž Vukotič (51 točk), skupno 17.mesto Luka Krajnc (32 točk), skupno 19.mesto Jernej Vukotič (28 točk) in skupno 29.mesto Primož Hostnik (5 točk).


Več informacij lahko najdete na spletni strani www.grmoclimb.net  in www.ad-pecjak.si/ice/tekme.htm

 Razlaga kratic:

SPO... svetovni pokal

SP... svetovno prvenstvo

 Poročilo pripravila: Tanja Grmovšek, 14. februar 2007

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024