grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Moj botrček Jaka

Še en velik človek moje mladosti se je poslovil.
 

Pravzaprav je bil Jaka (Marjan Prelog - Jaka) nezavedno moj mladostni "idol" ter oblikovalec mojega vstopa v svet alpinizma.

Zanimivo je, kako daleč nazaj in predvsem kako močno sega moj spomin na Jančija. Vedno sem morala biti zraven in kamor je šel Jaka, sem hotela tudi jaz. Iz teh prvih let mojega življenja sega moj umotvor "TanTudi", ki sem ga izumila prav za Jako. Na zelo hitro sem mu želela povedati da sem vedno za akcijo, da grem zraven. Ko sem lezla mimo mojih 8 let, mala piška, kot sem bila, sem ob večerih rada čepela na vroči peči na alpinistični koči na Okrešlju in z ušesi večjimi kot moja glava vsrkavala vsako še tako drobno zgodbico ali vic, ki jo je med številne poslušalce tako dobro znal vnesti Jaka. Kako se mi je Jaka vtisnil pod kožo se vidi tudi v tem, da sem si za botra izbrala prav in zgolj njega (pa čeprav ni želel imeti čisto nič s cerkvijo). Še sedaj se spomnim kako sem otrpnila, ko mi je v vrsti, tik pred nadškofom na uho zašepetal, da če me bo škof v skladu s protokolom preveč "potrepljal", ga bo on kar takoj nazaj, malo bolj. Jaka se je vedno znal hecati in to mi je bilo pri njem všeč. Jaka je bil tudi vzrok, da sem kdaj preizkusila kaj novega, npr. prepričal me je da zmorem zratrakirati progo in tako sem sredi noči, na Golteh, navdušeno krmilila ratrak, se čudila moderni tehnologiji in uredila mojo prvo (in verjetno tudi moje edino) smučarsko progo.

Ljubezen do gora in narave sta mi predstavila oči Rajč in mama Ingica, a prepričana sem, da je imel Jaka velik delež pri tem, da sem se v najstniških letih odločila za alpinizem in vertikalo. Ne nazadnje sem prav z Jakom (in sestro Ando) preplezala svojo prvo alpinistično smer, Igličevo smer v Štajerski Rinki, pred več kot 20. leti. Še sedaj se spomnim kako se je Jaka gibal, kot gamsek in kako je na štantih vedno radostno požvižgaval.

Ko pomislim nazaj, je toliko zgodbic, toliko doživetij, toliko trenutkov ki jih je naša družina preživela z vsemi Prelogi, na Okrešlju, na morju v Potočnici, na Golteh, v Velenju, na rekah, na smučanju, ob kartanju, nabiranju borovnic in gob,... Ti srečni trenutki in doživetja ostanejo za večno.

 

Zame je vedno bil in bo ostal Janči, tisti ki je znal pripovedovati najboljše zgodbe in ti je s svojim optimizmom ter energijo tako dobro znal napolniti obilico nepozabnih trenutkov. Tako kot se v lepih trenutkih v hribih, na rekah ali morju vedno spomnim na Rajča, se spomnim tudi na Jančija.

Jaz bom zanj vedno ostala TanTudi.

 

In kot je na dan končnega slovesa od Jake rekla moja mama Ingica, sedaj Jaka in Rajč že vzganjata skupne vragolije, tam nekje.

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024