grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Poletje je končno tu. Mladinska tranzverzla Križevnik - Eiger - Ojstrica.

Ja. Poletje je končno prišlo. In lepo vreme in visoke temperature še kar trajajo!

V zadnjih tednih (vikendih) sta nastajali dve novi smeri - ena v Križevniku, druga v Ojstrici, v obeh sva švicala z "mladincem" Luko Lindičem, vmes pa naju je v Švici z "mladincem" Nejcem Pozvekom zeblo v Eigerju!

 

Drugi vikend v avgustu, še preden se je vreme prav ustalilo in zagrelo, sva ga z Luko mahnila v predostenje Križevnika. Po številnih preplezanih smereh v tej zares prvovrstni steni je bil čas za kaj novega. In linija v strmih počeh levo od Svobode je bila ravno pravšen izziv. V dveh garaških dneh sva preplezala in s svedrovci opremila dve tretini stene. Odlična linija in zelo težavno plezanje! Smer še čaka na zaključna dva raztežaja, za prosti vzpon pa bo treba pridno žgance jest, pa še to ne vem če bi mi lahko pomagalo.

Slab teden dni kasneje sva z Nejcem že potovala proti Eigerju, z željo po prostem vzponu v kombinaciji Symhonie de liberte, 900m, 8a. To smer, ki je pravzaprav povezava smeri Le Chant du Cygne in Spit verdonesque edente v Ženevskem stolpu v zahodnem, najbolj strmem in kompaktnem delu Eigerjevega ostenja, je leta 1999 po daljšem »obleganju« prvi preplezal (tudi prosto) Robert Jasper. Bila je prva od novodobnih težkih prostih plezarij v Eigerju in še danes spada med najtežje v tej steni. Želja plezati v Eigerju je že dal časa tlela na mojem skladišču idej a za njo nikoli ni bilo časa ali vremena. Tudi tokrat sva se podal na pot s kopico vprašanj. Ali bo stena suha, ali bo ob močnem zahodniku v steni sploh dovolj toplo, bo kratka dvodnevna vremenska »luknja« zdržala, bova čez smer prišla v enem dnevu, kakšne bodo prostoplezalne težave?


No, na koncu je vreme kar sodelovalo, ni bilo grozno mrzlo, malo je motil le veter in megle. Smer sva uspela preplezati v enem dnevu, v 15 urah, plezarija je bila lepa in skala z nekaj izjemami dobra, pogosto odlična. Le za alpski prosti vzpon (v enem zamahu) je bila smer vsaj za naju pretežka. Najtežji raztežaj je bil zelo gladek boulder problem, za katerega nisva imela ne dovolj volje, ne časa pa verjetno tudi ne moči (to sva pokurila že v predhodnem zelo »našpananem« 7c raztežaju).Na nočnem sestopu se nisva uspela izogniti niti bivaku – sestop po strmem, naloženem zahodnem pobočju vsekakor ni za ponoči! Malce razočaranja zaradi prostoplezalnega neuspeha je povsem zastrlo veselje nad uspešno izvedeno dolgo in kompleksno alpsko turo!

In pretekla nedelja je bila spet delovna. Tokrat spet z Luko, v Ojstrici. V enem dnevu nama je uspelo preplezati zares lepo, a tudi zahtevno in resno smer v najstrmejšem delu severne stene. Odlična smer z opisnim imenom Brezpasa, VIII+,400m, v kateri sva zavrtala le tri svedrovce (dva na štantu) je vsekakor pravi »orešček« za ljubitelje resnega »trad« alpskega plezanja! Več o smeri v zavihku smeri oz. http://www.grmoclimb.net/?str=502&aid=41

Še zaključek. Po dolgoletnem zatišju je na naši plezalni sceni kar nekaj zelo »našpičenih mladincev« in prav fajn je z njimi deliti plezalne izzive in izkušnje!

 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024