grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Tabor pod Marmolado

Na pobudo Komisije za alpinizem sva letos pomagala pri izvedbi alpinističnega tabora za mlade in perspektivne alpiniste in tako začetek julija v prijetni in mladostni družbi preživela pod južno steno Marmolade, v italijanskih Dolomitih.
 

Udarno se je začelo že kar prvi plezalni dan tabora, v soboto 3.7., ko smo se kljub ne povsem perfektni napovedi kar vse naveze zapodile v kraljico Dolomitov. Če so nekoliko manj izkušeni preudarno spoznavali to zares ogromno in zahtevno steno, so tisti najbolj našpičeni že kar za začetek zastavili »na polno«! Miha Triler in Bojan Hribernik ter Tadej Založnik in Jan Podgornik so preplezali »klasiko« Don Quixote, VI, 650m, D+, udarna ženska naveza Maja Lobnik in Maja Apat pa je suvereno opravila z zahtevnejšo »klasično« kombinacijo Vinatzer - Messner, VI+, 830m, TD. Eno najbolj slavnih smeri stene Tempi Moderni, VII+/VIII-, 830m, ED-, sta v 15 urah preplezala Matjaž Dušič in Karel Završnik. Prvi (in najtežji) raztežaj, včasih ocenjen z oceno VII+ (ali pa moderno 7a) ju je žal pričakal neogreta – in seznanil z načinom podocenjevanja težavnosti v številnih smereh v Marmoladi! Tanja in Andrej Grmovšek sva ta dan zastavila malce bolj »nadzorniško«, a vseeno vmes uživala v zares lepi smeri Excalibur, VIII+, 300m, ED+.

Tudi Luka Lindič in David Debeljak sta v celoti izkoristila dolg (svetel) dan - v smeri Fortuna, VIII-, 920m, EX. Gre za eno bolj konstantnih, zahtevnih in resnih smeri v steni o kateri prostoplezalna ocena VIII- ne pove tako rekoč nič. Ob nekoliko mokrih zgornjih platah in bližajoči se noči sta se fanta odločila za lažji in hitrejši izstop po Avstrijski varianti, a vseeno opravila odličen vzpon!

Menda najbolj pa sta se »nafajtala« Luka Krajnc in Matic Obid v še eni od bolj konstantnih in zahtevnih smeri stene, v smeri Irreale, VIII+, 920m, ED+. Pa ne v po oceni najtežjih dveh raztežajih mimo velikih streh v drugi polovici smeri. Pač pa v izstopnih kaminih, ki so ju tik pod vrhom stene pričakali v zaledenelem in mokrem »sranju« in zadržali za dobre štiri ure. Izstopila sta že v temi in po dobrih 18 urah plezanja meda zares srečna prebivakirala v neudobnem zavetju zgornje postaje gondole.

Če seštejem dolžino, težavnost in čas plezanja (ki kar nekaj pove o resnosti opisanih smeri) in prištejem še bližnje popoldanske nevihte, ki so dodobra namočile sosednje hribe (naše mladce pa na srečo samo zavile v neprijetne megle) je seštevek vsekakor: alpska preizkušnja opravljena  z odliko!
Po napornem plezalnem dnevu smo si vsi vzeli dan oddiha (no eni so jutro izrabili še za sestop). Ker je tudi naslednji dan obetal nestanovitno vreme smo se odločili za plezanje v bližnjih krajših stenah Selle – natančneje ostenjih Meisules dia Biesces, ki ponujajo sicer krajše, a  zares resne, lepe smeri, v katerih komajda najdeš kakšno fiksno varovanje. Tako je za plezanje poleg dobre iznajdljivosti pri urejanju premičnega varovanja potrebna tudi dobra »psiha« in občutek za linijo (isto velja tudi za večino »neklasik« v Marmoladi). Tokrat so se morali »našpičiti« tudi tisti, ki so ob zmernejših težavah sicer bolj navajeni vpenjati kline. Tako smo v ponedeljek 5.7. v ostenjih Meisules dia Biesces preplezali: Brunsin, 200 m, VI+, Maja Lobnik in Maja Apat;  L'Alfa e l'Omega, VIII+/IX-, 200m in Geo, VII, 200m, Luka Lindič in David Debeljak; Ega Bruanda, IX-, 150m, Luka Krajnc in Matic Obid; Enes da mond & Plitschka, VII+, 200m,  Matjaž Dušič in Karel Završnik; Der Tod und das Medchen, VII+, 220m, Tanja in Andrej Grmovšek; Geo, VII, 200m, Miha Triler in Bojan Hribernik, Varianto smeri Weg der verloren Frauen, okoli VII-, Tadej Založnik in Jan Podgornik. Po številnih »runoutih« so ob koncu dneva »učke« marsikomu zmagoslavno sijale in vsi smo si bili edini: kratko a sladko!

Ker je vreme obetalo zares lepo sredo, smo torek porabili za počitek in dostop pod steno Marmolade, dve navezi pa sta se odločili za ponovno plezanje v Selli. V sredo 7.7. smo v Marmoladi plezali: Don Quixote, VI, 650m, D+, Maja Lobnik in Maja Apat, Schwabenschwanz, VI, 800m, TD-, Tadej Založnik in Bojan Hribernik, Excalibur, VIII+, 450m, ED+, Luka Krajnc in Matic Obid,  La Mamma, VIII, 500m, ED-, Tanja in Andrej Grmovšek,  Piacevole, VIII, 500m, ED, Luka Lindič in David Debeljak. V Selli v Meisules dia Biesces sta Matjaž Dušič in Karel Završnik preplezala Brunsin, VI+, 200 m, v Piz Ciavazes pa Jan Podgornik in Miha Triler Abram Kante, VII-, 350m.

Za zaključek. Tabor se je ujel z lepim vremenom in vzdušje je bilo zares prijetno. Preplezali smo ogromno metrov in prav vsi udeleženci so bili mnenja, da so pridobili mnogo novih izkušenj. Tabor je pripomogel k izmenjavi in primerjavi znanj ter sposobnosti in obenem  mladim alpinistom »odprl« oči v smer zahtevnega prostega alpskega plezanja! Vsi udeleženci  smo mnenja, da mora tudi poletni alpinistični tabor KA postati tradicionalni vsakoletni tabor!

In ne nazadnje - preplezanih je bilo kar nekaj zares zahtevnih smeri – prav vsak pa se je trudil po svojih zmožnostih - torej še enkrat čestitke vsem udeležencem!

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024