grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Via Sandro Pertini in Via Cattedrale

Pester obisk Dolomitov sva z Lukcem (Krajncem) zaključila s prvo prosto ponovitvijo smeri Sandro Pertini v zahodni steni Velike Cine (7c, 250m) in prostim vzponom čez veličastno Via Cattedrale (8a+ oz. 8a, 650m, 850 dolžine) v južni steni Marmolade.
 

Glede na napoved, ki je v soboto popoldne že napovedovala močne nevihte, sva obisk »projekta« v Marmoladi prestavila na ponedeljek, za soboto pa nama je Luka (Krajnc) izbral nekaj krajšega. Kljub temu, da sem sam v Cinah preplezal že ogromno smeri, je Luka našel zanimivo smer, ki je še nisem plezal – redko plezano smer Sandro Pertini v zahodni steni Velike Cine, nekaj deset metrov levo od »superklasike« Dulferjevega kamina. Smer pravzaprav sploh še ne bi bila preplezana prosto, in čeprav splezana šele v osemdesetih, sodi v kategorijo tehno-direktisim.

Smer sva preplezala v 6. raztežajih, uživala v za Cine odlični skali in »prefajtala« prosto tudi ključen raztežaj – čez ogromne strehe, težak okoli 7c. Smer ima vse lastnosti moderne alpske prostoplezalne klasike in jo toplo priporočava. Več o smeri je na spodnji povezavi.

Po deževni sobotni noči je bila nedelja namenjena počitku in prestavitvi pod južno steno Marmolade. V njej sva z Lukcem že pred dobrim mesecem »odprla« projekt z imenom Via Cattedrale. Takrat naju je v spodnjem delu stene pošteno oviral pravcat slap, ki ga je sunkovit zahodni veter vsakih nekaj minut zlival prav po naju. Bila sva premočena, prezebla in tudi smer je bila mestoma čisto mokra. Vseeno sva prifajtala do desetega, to je najtežjega raztežaja z oceno 8a+ oz. 8a. Hitro nama je bilo jasno da ta izredno tehničen, pa tudi vzdržljivosten »cug« ne bo od muh. Prvi polovici z dvema krepkima bulderjema v položnih, a gladkih platah sledi izredno previsno vzdržljivostno plezanje – vse skupaj 40 metrov, ki jih moraš splezati brez napak. Luka je kar nekako obupal, sam pa sem naštudiral vse prehode in gibe. Glede na to, da bi naju do vrha čakalo še dobrih 400 metrov plezarije, ni bilo za resen poizkus ne časa ne moči in tudi volje ne.

Tokrat je bila stena suha, o slapu pa ne duha ne sluha. Hitro in brez večjih zapletov sva priplezala do najtežjega raztežaja. Luka je na hitro osvojil vse gibe, potem sem poizkusil sam, a se v drugem detajlu nekako zavozlal (gibe izpred mesca sem žel že malce pozabil). V drugo je šlo gladko vse do »štanta«. Juhu! Nato je šel v boj še Luka in na svoje presenečenje odplezal vse plataste detajle, prifajtal do zadnjega težkega giba v previsih .... in tam se je zataknilo. Časa za še en poizkus več ni bilo in takoj sva odšibala proti vrhu, ki sva ga dosegla v meglah in mraku. Res škoda, da je Lukcu zmanjkalo »za mišjo dlako« a zagotovo mu prosti vzpon ne uide ob naslednjem obisku smeri!

850m dolgo (650m visoko) smer Via Catedrale so v letih 1983 in 1985 splezali G. Maffei, P. Leoni in M. Frizzera in ocenili z 6a+, A4. Leta 2004 je (v dveh dneh) smer uspel prosto preplezati »cortinski maček« P. Dal Pra in tako na spisek dolgih prostoplezalnih izzivov dodal menda najtežjo smer brez svedrovcev v Alpah. Leta 2009 je smer dobila še dve oz. tri enodnevne proste ponovitve (F. Rigler, H.Auer in M. Munch – zadnji na pogled!).

 
 

Povezava http://grmoclimb.net/?str=502&aid=37


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024