grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Podaljšan vikend

Minuli vikend sva se prvič v letošnjem letu mudila v stenah NP Paklenica. Privoščila sva si podaljšan plezalni vikend, katerega izkupiček je bil nadvse vzpodbuden! Andreju je uspel dober vzpon na pogled - v smeri  Brid klina (7c, 350m) .
 

V soboto sva ob najinem poznem prihodu na "kraj dogajanja" za vplezavanje sklenila nabrati čim več lahkih plezalnih metrov. Začela sva čisto v kanjonu in s kombinacijami  preplezala smeri Gospodari kiše in Cirkus vse do vrha Velikega Ćuka. Sredi smeri je po zraku mimo naju letelo kamenje ter res velike skale, ki so bile vzrok za kasnejše helikoptersko reševanje. Po sestopu iz sedelca sva nadaljevala še v Zahodno steno Anića kuk in preplezala smer Capitan Pelinkovac. Čisto dovolj za soparen in vroč dan.

 

Naslednji dan, nedelja je bila čisto Andrejeva. Smer Brid klina je bila ena redkih iz Andrejevega spiska še nepreplezanih smeri v Anića kuku. In sva šla.  Na vstopu klasična gneča, ki se je više gor razblinila. Andreja je precej skrbel prvi težek raztežaj, ocenjen s 7b, ki te navije na "trdega in neogretega". Ampak, je šlo in Andrej je raztežaj zlezel v prvo, na pogled. Ko sva oba stala na štantu nad njim sva se samo čudila kako je zadeva previsna! Nato je sledil "preizkusni", veliko lažje ocenjen naslednji raztežaj, 6c+, v katerem je bil Andrejev padec najbližje. Ampak, se je zadeva vseeno nekako rešila s pristopom če padem, pač padem. Sledili so po ocenah nekoliko lažji raztežaji, a v naklonu in po navitosti je vsak vzel nekaj atomov moči.

Najtežji raztežaj, ocenjen s 7c je šel kot po maslu, tekoče in brez cincanja. Naslednji nekoliko bolj položen raztežaj ocenjen s 7b+ pa je poskrbel za malo več "triki" plezanja. Tudi tega je Andrej odplezal povsem suvereno! Zadnji raztežaj do vrha je bil kot v sanjah, lep in položen. Andrej je celotno smer preplezal na pogled, kar se mu je pred vzponom zdel vsekakor pretrd oreh. Zadovoljstvo nad dobrim vzponom je bilo še večje, saj gre vsekakor za zelo karizmatično smer s fantastično linijo v najstrmejšem delu Aniča kuka!!  Zvečer sva oba "odmrla", napori čez dan so naredili svoje.

 

V ponedeljek sva se po "dopustu" v dopoldanskem času presenečeno parkirala že v začetku kanjona. Število tujih plezalcev je bilo za upravljalca NPP zavidanja vredno, a k sreči je bila velika stena skoraj prazna. Midva sva si za tretji dan izbrala "trad" smer. Iz starega Sidartinega vodnička sva zbezala na plano smer na senčni strani Stupa, smer Desna varianta Šaleške smeri (VII). Smer vstopi enako kot Feferon, le da nato sledi levi poki (na sredini pa poteka Sine Miko). Najtežji raztežaj je bil ob veliki vlagi, zaraščenosti in brez vetra pravcat zalogaj za ta dan. Original smeri gre od votlinice levo ven in se pridruži Šaleški, midva pa sva nadaljevala kar naravnost, čez previsek in po počeh navzgor. Šaleški smeri sva se pridružila sredi predzadnjega raztežaja. Zanimiva smer, malo tumpasta, a vseeno priporočljiva.

Glede na visoke temperature sva sklenila, da je ta obisk Pakle verjetno do jeseni ali vsaj nižjih temperatur najin zadnji. Z njim sva bila več kot zadovoljna in mišice so potrebovale kar nekaj dni počitka.

 

Še ena zanimiva novička, ki se je zgodila nekaj dni pred tem. Andrej je v Kotečniku ponovno preplezal svojo prvo smer z oceno 8a+ to je smer CSN, ki jo je preplezal že daljnega leta 1995! Ko je smer znova uspel povezati v celoto se je hecal, da sploh ni slabo, če po 15. letih še vedno zmoreš tako težko smer, in to s 15. kilogrami več...

 

Hkrati nama je tik pred poletjem le uspelo spisati tudi vse novice za nazaj, kar je svojevrsten dosežek! Tako da, vabljeni k branju.

 


Spodnjo sliko  sem ujela v fotoaparat daljnega leta 1998. Andrej v zadnjem raztežaju takrat ene izmed redkih težkih prostoplezalnih smeri, smer Waterworld. Slika se je celo uvrstila na naslovnico zadnjega Ćujičevega vodnička Paklenica.
 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024