grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Nedotakljivi

Minuli vikend smo se mudili v stenah nad Courmayerjem. Najprej smo se znašli v totalni zimi, dan kasneje v čistem poletju. Seveda smo spet plezali...
 

In plezali smo tudi tokrat dobro, Andrej ponovno zelo dobro!

V družbi z Alenko in Markom smo se v soboto, 25. julija vsi štirje čudili zimsko oblečenim stenam s svežim snegom ter še bolj zimskim temperaturam! Ker upanje umre zadnje, smo kar nekaj ur v orkanskem vetru hodili od stene do stene in iskali primerno smer ter bolj prijazne pogoje. A jih ta dan nismo našli. Z malo slabe vesti smo se odpravili nazaj v kočo Torino, ki nas je gostila naslednje dve noči in šele zvečer ugotovili kako premraženi smo v resnici. Še k sreči, da nismo rinili plezat!

Naslednji dan so se temperature drastično spremenile, na bolje. Poletje se je vrnilo, sneg se je veselo topil iz vseh polic in poličk, črni mokri "štrajfni" so čez dan izgubljali na svoji moči. Marko in Alenka sta se podala v Grand Capucin, midva z Andrejem pa v Trident du Tacul, v Andrejevo dolgoletno željo, smer Les intouchables (7c+, 250m).

Že prvi raztežaj je postregel z atraktivno previsnostjo in vlažnimi pokami. Takoj v začetku je počila tudi zajlica na prepotrebni "dvojkici", ki bi naj bila ključna v najtežjem raztežaju. Zelo hitro sva tudi ugotovila, da bova doma puščene rokavičke za poči še precej pogrešala. V spodnjem delu smeri je bilo malce smotano zadeti prave poči ter linijo, ki so si jo zamislili prvoplezalci. Ob vse višjih temperaturah in v dnevu brez oblačka sva nadaljevala proti najtežjemu raztežaju, ki se bohoti tik ob kot britev ostrem razu.

Andrej ima redkokdaj tremo pred kakšnim raztežajem, a pred tem jo je imel, naj si je priznal ali ne. V najtežjem raztežaju so pred nekaj leti odstranili vse sverdovce, tako da gre danes za res odličen preizkusni raztežaj v plezanju poči, kjer je potrebno sprotno nameščati varovanje. In Andrej ga je odpravil z odliko, na pogled! Čeprav po njegovem mnenju ocena raztežaja ob solidnem znanju plezanja poči nikakor ne vzdrži, je bilo olajšanje na koncu 25m "jamarske" borbe v redkem zraku vseeno veliko.  Juckanju ob nenadejanem uspehu sta sledila še dva raztežaja do vršne ploščadi in poležavanje na eni najvišjih "plaž", z odličnim pogledom v dogajanje Capucina.

Naslednji dan smo bili vsi precej polomljeni in z nekaj na novo odkritimi mišicami, Andrej pa še s tako zabuhlimi in otečenimi rokami (zaradi gvozdenja dlani v poči), da smo se vsi malce ustrašili zanj. Ta dan smo plezali v stenah Pointe Adolphe Rey. Midva sva se malce namučila v zelo pestri in nič kaj lahki smeri Police des glaciers (6c+, 250m; Andrej NP, Tanja 6c Ao).

Še en lep in dobro izkoriščen vikend, v objemu gora in sten.

 


Na sliki Andrej v najtežjem raztežaju t.i. jadru, res famozne smeri Les intouchables v Trident du Taculu. Milina, fajt in za posladek krepko napihnjene  roke.
 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024