grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Svetovni pokal v lednem plezanju 09

Ja, spet sem bila del ledne karavane, ki se je v tej sezoni zadrževala na bolj ali manj klasičnih prizoriščih. Tekme so se odvijale v  Italiji, Švici, Sloveniji in Romuniji.

Kaj se dogaja za kulisjem, kako se mi sploh še da zmrzovati v izolaciji, borba, strah, veselje in želje,...

 

Tokrat vse do nekaj dni pred prvo tekmo za svetovni pokal v lednem plezanju nisem vedela, ali bom sploh šla. Zmeda s prevozi, logistiko in načrti enih ter drugih, pa moj vprašljiv komolec me je mučilo vse do konca. Na koncu je želja po preizkušanju lastnih meja spet premagala tehtnico, mojo odločitev pa je še toliko bolj podžigal umik ostrog iz tekmovanj.

In tako sem se 16. januarja po osmih dolgih urah vožnje znašla v majcenem Val Daone, kjer so že bili vsi naši (brata Vukotič, Luka Krajnc ter še trije naši sodniki). Spet srečanje z vsemi starimi tekmovalci, iste face, isto prizorišče, še bolj impozantna konstrukcija. Pravila so se spreminjala iz ure v uro, na koncu je obveljalo, da se bo za ženski finale potegavalo 12 tekmovalk, predvsem zato ker ni bilo polfinala in da ne bo boulder tekma temveč težavnostna. In v naslednjih dveh dneh smo stiskali cepine, se borili in seveda nas je spet malce zeblo - malo od adrenalina, strahu in nato še od zunanjih temperatur. Priplezala sem si finale, bolj prištirkala, ker so bile smeri takšnega značaja. V finalu sem nato skušala malce bolje naštudirati to štirkanje in zasedla končno 10. mesto. Zadovoljna!

Letošnja konkurenca se je izkazala za trd oreh, kljub temu da ni bilo ostrog. Nekaj novih in starih obrazov iz samega vrha svetovnega pokala v športnem plezanju, pa nekaj starih, močnih in izkušenih tekmovalk je bila letošnja zmagovalna kombinacija v kateri sem res uživala. Od prvih 8 tekmovalk bi lahko katerakoli zmagala! Res fascinantna konkurenca, kjer sem na koncu zadovoljna če dam vse od sebe in sem xy-ta! Veliko raje tekmujem ob močni konkurenci, kot pa da plezam brez nje, kar se v zadnjih letih dogaja na domačih tekmah. Je pa kar škoda, da se nobena punca pri nas v zadnjih letih ni opogumila, potrenirala ter se mi pridružila na tekmah ter v conah. Vse svoje tekmovalne izkušnje sem si pridobila sama in kar škoda je, da jih ne morem prenesti na mlajše.

Po tekmi v italijanskem Val Daone sem pobrala Lukeca  in sva šla v Kandiča, kjer se mi je zaradi hoje s palicami uspel razboleti moj komolec. Po nekaj dneh bivanja v zimskem raju sva se čez dolino zapeljala na naslednjo tekmo v Saas Fee. Druga težavnostna tekma v še vedno fascinantnem ambientu. Tukaj se punce vedno vsaj naplezamo, smeri so bile zelo dobro postavljene in pravi užitek je bilo plezati - skoraj kot v skali. V kvalifikacijah se mi je prvič na tekmah ponesrečilo - tudi to moram enkrat doživet, strah pred bolečino v komolcu se je očitno dodobra zasidral nekje zadaj v moji glavi. Vseeno sem prišla v polfinale, kjer sem plezala veliko boljše, a sem premalo odločno zabijala noge v leseno konstrukcijo in me je čisto prevečkrat odneslo. Na koncu sem zasedla 14. mesto. Finale je bil spet navdušujoč, super smeri, super vzdušje in dobro plezanje sotekmovalk!

In to je bilo to, za moje tekmovalno udejstvovanje. V treh sezonah udeležbe na tekmah za svetovni pokal v težavnosti sem bila kar trikrat v finalu ter trikrat v polfinalu. Še vedno pa "držim" 7. mesto iz svetovnega prvenstva v težavnosti, leta 2007. Nadvse srečna sem, da sem doživela svetovni pokal brez ostrog, da sem še enkrat upala iti preizkušati svoje sposobnosti. Predolgo čakanje v izolaciji me je letos kar malce "pilo", vedno me je uspelo zazebsti in vedno znova sem se morala ogrevati. Pa saj to je vse del tekem, a ne?!

Za tretjo tekmo, ki je bila v Romuniji sem si že pred odhodom od doma zadala, da se je udeležim le, če bom ves čas v finalu. Nič narobe, da nisem šla, ker so bile službene obveznosti v zadnjem mesecu dni malce zapostavljene na račun plezanja.

 


Na sliki lepa ledna skulptura na prizorišču tekme na dnu garažne hiše v Saas Fee-ju.
 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024