grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Ta zmešan, hitri svet...

Se tudi vam zdi, da letošnje leto nekam brzi?!

In ko si le vzameš pet minut časa za premislek, ugotoviš, da gre že h koncu aprila, da prvi maj prihaja in da niti slučajno še nisi tako vplezan kot si bil kakšno leto prej. Letošnje leto je spet drugačno.

Ob dnevni urici za marketinške nasvete A. Lisca mi je ravno danes v oko skočila zelo primerna misel, ki lahko pospremi to novico: "Čas res leti, pilot ste pa vi!"

 

Z Andrejem se ob vsem plezanju in popotovanjih, ki jih spraviva skozi eno leto, vedno sila veseliva načrtovanja glavne plezalne odprave v letu. Ker naju letos vleče na sever in ker bo to ena najinih najdražjih odprav, poteka vsa organizacija (po Andrejevi zaslugi) že od lanskega leta. Tokrat bova zaradi zmanjšanja stroškov za najem čolna združila moči z angleško odpravo, ki se odpravlja v enak fjord kot midva. Kljub temu so stroški vrtoglavi, stene ki čakajo na naju pa tudi!

Najbolj presenetljiv del letošnje organizacije je bil brzinski nakup letalskih kart. Ob nakupu iz domačega fotelja se človek samo nasmehne ob spominu na vse "poti", usklajevanja in iskanja najboljšega ponudnika v preteklosti. Plastika in internet sta pač nuja, potreba in usmerjevalca današnjega časa. Preko spleta sva uredila celo zavarovanje kart in to kar pri neki danski zavarovalnici. Vse je bilo sicer v danščini, a Andrej je s spletnim prevajalnikom "razbil" vse zanke. Naše zavarovalnice tako enostavnega postopka zavarovanja še leta ne bodo ponudile majhnemu uporabniku, ali pač? Sprintane karte in zavarovanje zanje je bilo en-dva-tri v najinih rokah, račun pa naenkrat tako obremenjen, da so takoj poklicali iz matične banke - ali je vse OK (!). Z vsem tem pa je tudi najina želja, odprava na Grenlandijo dobila bolj "oprijemljiv" pridih.

Drugače pa plezava kolikor nama le uspe, čeprav se ne počutiva tako vplezana, kot v tem času leto nazaj. Paklenica naju je letos gostila že dva vikenda. S Paklenico pa pridejo ven vse radosti, ki jih pač z njo povezujemo - boleče noge, pobrana koža, veselje da spet plezaš dolge skalne smeri, hitro plezanje, novi projekti, obvezna kavica s pogledom na morje pri Kvartirju, vonj po mediteranu, ostra skala in nasmejani obrazi soplezalcev. Še vedno je potrebno plačati, za redne plezalne obiskovalce kar zasoljeno vstopnino v park. Letos so si zmislili nov trik, za 3 dnevno karto plačaš zgolj 10 kunic manj kot za 5 dnevni vstop! In seveda vam bodo skušali uturiti 3 dnevno karto... ampak, vi, veste za ta trik in ne pustite se prelisičiti...  21.aprila dodajam: Trika ni! Karto so za 25% podražili! In v tem je bila finta, da se letošnje karte niso "skladale". Karta za 1 vstop je od 1.aprila (pa ni šala) 40 kun (prej 30), za tri dni 80 kun (prej 60), za pet dni 120 kun (prej 90). Vstopnina bo počasi tako "navita", da bo marsikdo pomislil, ali se še splača iti plezat v Paklo. Ampak na našo škodo imajo ta adut, da se... Ajaj.


Sanje ali resničnost? Sem greva!
Slika Bobbya Modela iz dobre spletne strani danes žal pokojnega Todda Skinnerja, legende prostega plezanja v dolgih prostoplezalnih smereh. Če potrebujete navdih, ideje ali motivacijo le pokukajte na njegovo spletno stran: http://www.toddskinner.com/expeditions/

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024